Wegańska golonka
Składniki:
3 korzenie pietruszki
1 kg mąki pszennej + 2 szklanki wody
paczka kotletów sojowych
ok. 9 małych arkuszy papieru ryżowego
5 kuleczek ziela angielskiego
5 liści laurowych
1/2 małego buraka
sól
sos sojowy
przyprawa do golonki/wieprzowiny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sznurek ;)
Do roboty!
Mąkę mieszamy z wodą, zagniatamy kulkę, odstawiamy. Kotlety gotujemy w osolonej wodzie z połową obranego buraka, chlustem sosu sojowego i łyżeczką przyprawy. Ciasto z mąki i wody wkładamy do sitka, sitko do miski, miskę do kranu. Zagniatamy je pod cienkim strumieniem bieżącej wody. Robimy to do momentu w którym woda w misce będzie przezroczysta (oczywiście co jakiś czas ją odlewamy. :) ), a z mąki wytrąci się sam gluten przypominający w konsystencji glutowatą gąbkę. Nie przejmujcie się, kiedy ciasto podczas zagniatania zacznie się rozpadać. To jeden z etapów przygotowywania seitanu. Zagniatajcie te małe, pływające w misce kawałki, po czasie zlepią się w całość. :)
Ugotowane kotlety odsączamy z wody. Pietruszki obieramy.
Gotowy seitan gotujemy w osolonej wodzie z gałką muszkatołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy po 20 minut z każdej strony (po 20 minutach seitan odwracamy na druga stronę ;) ). Po ugotowaniu przekrawamy go wzdłuż na 3 części (jak biszkopt na tort). 3 arkusze papieru moczymy w niewielkiej ilości wody, układamy obok siebie tak, żeby delikatnie na siebie zachodziły. Na papierze kładziemy plaster seitanu, układamy 1/3 kotletów i pietruszkową kość. Całość zawijamy, owijając papierem ryżowym. Związujemy sznurkiem. To samo robimy z resztą składników. Golonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, posypane przyprawą, z ząbkami czosnku i grubo pokrojoną cebulą, podlewając sosem sojowym. Smacznego!
Grzyby kroimy (jeśli są bardzo duże), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia. Zimne śledzie mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin do "przegryzienia". Smacznego!
Witam!
Strona ta poświęcona jest zdrowemu odżywianiu.
Dostarczamy zdrowych i kontrolowanych kalorii.
Nauczysz się jak wybrać pyszny posiłek z lub bez mięsa
a przy tym nadal będziesz cieszył się przekąskami.
Śledź nasze proste receptury i obserwuj spadek wagi.