Strona główna

 Wegańska golonka

Składniki:

3 korzenie pietruszki

1 kg mąki pszennej + 2 szklanki wody

paczka kotletów sojowych

ok. 9 małych arkuszy papieru ryżowego

5 kuleczek ziela angielskiego

5 liści laurowych

1/2 małego buraka

sól

sos sojowy

przyprawa do golonki/wieprzowiny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju 

sznurek ;)

Do roboty!

Mąkę mieszamy z wodą, zagniatamy kulkę, odstawiamy. Kotlety gotujemy w osolonej wodzie z połową obranego buraka, chlustem sosu sojowego i łyżeczką przyprawy. Ciasto z mąki i wody wkładamy do sitka, sitko do miski, miskę do kranu. Zagniatamy je pod cienkim strumieniem bieżącej wody. Robimy to do momentu w którym woda w misce będzie przezroczysta (oczywiście co jakiś czas ją odlewamy. :) ), a z mąki wytrąci się sam gluten przypominający w konsystencji glutowatą gąbkę. Nie przejmujcie się, kiedy ciasto podczas zagniatania zacznie się rozpadać. To jeden z etapów przygotowywania seitanu. Zagniatajcie te małe, pływające w misce kawałki, po czasie zlepią się w całość. :)
Ugotowane kotlety odsączamy z wody. Pietruszki  obieramy. 
Gotowy seitan gotujemy w osolonej wodzie z gałką muszkatołową, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy po 20 minut z każdej strony (po 20 minutach seitan odwracamy na druga stronę ;) ). Po ugotowaniu przekrawamy go wzdłuż na 3 części (jak biszkopt na tort). 3 arkusze papieru moczymy w niewielkiej ilości wody, układamy obok siebie tak, żeby delikatnie na siebie zachodziły. Na papierze kładziemy plaster seitanu, układamy 1/3 kotletów i pietruszkową kość. Całość zawijamy, owijając papierem ryżowym. Związujemy sznurkiem. To samo robimy z resztą składników. Golonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, posypane przyprawą, z ząbkami czosnku i grubo pokrojoną cebulą, podlewając sosem sojowym. Smacznego!

 

Wegańskie "śledzie" w śmietanie
 
Składniki:
śmietana z nerkowców (z proporcji takich jak w przepisie)
400 g boczniaków
cebula
sok z połowy cytryny 
ogórek kiszony
3 łyżki octu jabłkowego
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
szklanka wody
sól
pieprz
olej
6 glonów wakame
Do roboty!

Grzyby kroimy (jeśli są bardzo duże), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia. Zimne śledzie mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin do "przegryzienia". Smacznego! 
 
KOTLETY Z CIECIERZYCY
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciecierzycy 400 g + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czerwona papryka
2 łyżki tahini
3 łyżki mąki gryczanej/orkiszowej + trochę do obtaczania
3-4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki papryki wędzonej
1/3 łyżeczki mielonego kuminu
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
 
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 
2. Następnego dnia gotujemy ją z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, aż będzie miękka (ok. 30 minut). Wtedy dokładnie ją odcedzamy i blendujemy.
3. Paprykę myjemy i drobno siekamy.
4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
5. Formujemy kotleciki, obtaczając je delikatnie w mące.
6. Pieczemy około 30 minut, po 15 z każdej strony, w 180 stopniach. Smacznego!